I address you är ett personligt och samhälleligt verk som Carl Knif har koreograferat för sig själv. Koreografin tar avstamp i det självupplevda, minnen och händelser från det förflutna varvas med aktuella händelser, där självkänsla, okränkbarhet och empatisk förmåga sätts på prov.

Verket strävar till att synliggöra den homosexuella minoritetens oskrivna historia. Hur påverkas vi av förträngda upplevelser? Hur överförs upplevda trauman från generation till generation? Och hur skapar man sin identitet i en miljö där förebilder saknas?

En längtan efter verkliga och djupa möten och genuina samtal präglar denna rasande dans. I address you uppmuntrar till samtal och förespråkar idén om en bättre värld – den vill kliva in i livet, komma dig nära.

Längd: 50 min.
Språk: engelska

Premiär: 25.4.2024, Dansens hus

Arbetsgrupp

Regi, koreografi, dans, texter: Carl Knif
Ljusdesign, scenografi: Jukka Huitila
Ljuddesign och musik: Janne Hast
Kostymdesign: Karoliina Koiso-Kanttila
Kostym- och masktillverkning: Nina Ukkonen
Voiceover: Dudley Rees
Fotografi: Yoshi Omori
Teasers & trailer: Björn Knif
Översättning av texter: Julian Garner, Essi Brunberg
Produktion: Carl Knif Company

”Carl Knif behandlar sitt både angelägna och magstarka ämne sensibelt och dansavsnitten utan ord förmedlar det orden inte räcker till för. Skräck, eftertanke, lekfullhet och försiktigt diskodunk.

Det krävs mod för att ställa sig själv i brännpunkten på det här viset, men Knif gör det med en naturlig självklarhet. … Det finns ett ljus i Carl Knifs gestalt som gör att det svåra ämnet aldrig känns nattsvart. Kärleken får sista ordet i ett moget och skickligt genomfört verk.”

– Tove Djupsjöbacka, HBL, 26.4.2024

”I address you är ett verk där konstnären får publiken att stanna upp och se sig om på vårt förflutna och se hur långt vi ändå har kommit tillsammans. Vårt samhälle har i dag plats för olikhet på ett sätt som inte alls var självklart i hans ungdom.”

”Carl Knifs självbiografiska soloföreställning är en stark och stämningsfull tidsskildring. … I address you är en effektiv lek med olika konstarter som fyller Carl Knif Companys strävan efter att skapa högkvalitativ och innovativ samtida dans som överskrider konstnärliga och språkliga gränser.”

– Lasse Garoff, Svenska Yle, 26.4.2024

”Koreografen och dansaren Carl Knif har en sällsynt talang. Han kan göra en föreställning om ett oerhört personligt ämne som inte på något sätt är obehaglig för åskådaren och som har något att säga även till den som inte har liknande erfarenheter.”

”Det är så nära man kan komma att vara sig själv på scenen. Ändå är allt kontrollerat och genomtänkt. Dans och tal står omväxlande i centrum, men äter aldrig upp varandra. Kontakten med publiken är direkt och opretentiös. Förvirrande eller till och med smärtsamma upplevelser utlöses till slut i en uppriktighet och öppenhet som publiken bara kan reagera på med värme.

– Annikki Alku, Demokraatti, 29.4.2024

”Knif lyckas skapa en visuell bild, utan banal teatralitet, som ändå är brutal och verklig. Naturlighet och oundviklighet är närvarande i varje scen.”

”Rumslighet, att kombinera rum och element är en av Carl Knifs koreografiska styrkor. Objekten är en del av helheten, de tjänar det centrala temat och deras användning ger rytm åt verket. Det finns nivåer, det finns ett skickligt utnyttjande av scenen, dynamiska och insiktsfulla lösningar. Masken, liksom avklädningen, är en symbol för en berättelse om att växa, att bli vuxen, att upptäcka sig själv och att växa i mod. Knif visar dem i sitt arbete med återhållsamhet, artigt, utan att understryka, utan att krångla till det.”

– Mervi Leivo, Amusa, 28.4.2024

”I sitt soloarbete har Knif återberättat dessa minnen som sträcker sig över generationer och speglat dem i sitt eget liv. Resultatet är ett mycket uttrycksfullt verk. Knifs kraftfulla rörelser och poetiskt vackra talspråk bildade en imponerande helhet.”

– Matti Saarela, Kielipuolen päiväkirja, 27.4.2024

”En stark solodans med ett politiskt budskap.”

”Det talade ordet och den skickliga dansen går hand i hand med varandra. Föreställningen är inte särskilt lång men den är mycket intensiv. Knif söker kontakt med publiken och får den. Redan titeln “I Address You” refererar till det dansande jagets sökande av kontakt med åskådarna. I början av föreställningen bär han på en mask. Att ta av masken och att klä av sig är gester som symboliserar att komma ut ur skåpet och frigörelse i största allmänhet.”

– Topi Lappalainen, Arbetarbladet, 3.5.2024

”Det är något av dansaren och koreografen Carl Knifs mystiska magi som förenar den nattliga skogsnymfens och den goetheanska Mefistos mystiska magi!”

”Underbart, briljant och rörande!”

”Knif är en skicklig uttolkare av dessa känslor och en konstnär som är genomsyrad av Mefistolik mystik. Om man skulle leta noga efter en lysande dansare i dagens finska nutidsdans, en med äkta passion, socialt budskap och mod, och förmågan att visa dem till vårt inåtvända land, skulle man utan tvekan vända sig till den kerubiska, säregna mästaren i dans, koreografen Carl Knif, vars föreställning av I adress you är den bästa gayföreställningen i mannaminne.”

”Själva föreställningen är en fantastisk, mästerlig bedrift”

”Det finns något kompromisslöst ärligt i Knif som artist, i hans sätt att skickligt kombinera den okontrollerbara kraften i det estetiska med det sensuella i hans konst. Det som är särskilt bra med verket är berättelsens skiktning och att det personliga kopplas till det politiska och det politiska till det personliga.”

– Harald Olausen, DigiVallila, 3.5.2024

”I början av verket är den maskerade Knifs suveräna rörelse ett sökande, ett tyst motstånd, till och med en räddning. Engelska fraser om alienation tränger sig in i rummet från ljudspåret. Verket är fullkomligt fängslande.”

”Knif vet hur man bygger upp stämningar där hopp och skräck kolliderar. I den olycksbådande klubbscenen låter Janne Hasts musik bekant, men i kombination med Knifs rörelser är den främmande, spöklik.”

– Henna Raatikainen, Teatteri&Tanssi+Sirkus, 6.5.2024

Gallery

Se också